Fraude

Omdat u een bijstandsuitkering krijgt, moet u de RSD informeren over uw gezinssamenstelling, inkomsten en vermogen. Doet u dit niet, dan pleegt u mogelijk fraude.

Wat is bijstandsfraude?

Bijstandsfraude betekent dat u tegen de gemeente niet eerlijk bent over uw (financiële) situatie. U krijgt hierdoor (teveel) uitkering, waar u geen recht op heeft.

In de volgende situaties pleegt u fraude:

  • u geeft inkomsten uit werk, erfenis of spaargeld niet of niet volledig op
  • u en uw partner wonen samen, maar u geeft op dat u alleen woont
  • u woont op een ander adres dan dat u heeft opgegeven
  • uw kinderen staan bij u ingeschreven maar zij wonen niet bij u
  • uw kinderen wonen bij u maar zij staan niet ingeschreven op uw adres
  • u verdient wat bij door bij kennissen op te passen of schoon te maken. U vergeet dit op te geven

Inlichtingenplicht en fraude

Als u een bijstandsuitkering krijgt, dan moet u alles wat te maken heeft met geld en uw gezinssituatie op tijd aan de RSD doorgeven. Dit noemen wij inlichtingenplicht. Doet u dat niet? Dan pleegt u fraude. Bij fraude moet u de teveel ontvangen uitkering terugbetalen. Uw uitkering kan worden stopgezet. En we kijken of u een boete krijgt.

Bijstandsfraude kunt u voorkomen: geef wijzigingen en inkomsten door

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een vastgesteld bedrag, wij noemen dit een normgedrag. Dit bedrag past bij uw persoonlijke situatie. Het is bedoeld om boodschappen te doen en uw vaste lasten te betalen. Soms overtreden mensen deze regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed. Zo voorkomt u een hoop problemen.

Welke wijzigingen moet u doorgeven als uw situatie verandert?

Meld wijzigingen bij de RSD via het wijzigingsformulier.  Als u twijfelt of u iets moet doorgeven, neem dan contact op met uw inkomenscoach om te overleggen. U kunt het wijzigingsformulier ook ophalen bij de RSD,
Kerkstraat 27d
6901 AA Zevenaar

Welke inkomsten moet u doorgeven?

Meld inkomsten bij de RSD via het inkomstenformulier. Als u twijfelt of u iets moet doorgeven, neem dan contact op met uw inkomenscoach om te overleggen. U kunt het inkomstenformulier ook bij de RSD ophalen, Kerkstraat 27d
6901 AA Zevenaar

Controle door de RSD

Geeft u veranderingen niet door, dan loopt u een groot risico. Fraude komt namelijk vaak aan het licht. Dat komt omdat de gegevens, die u ons heeft doorgegeven, zijn gekoppeld aan die van de belastingdienst, sociale verzekeringsbank , RDW en andere organisaties. De RSD controleert deze gegevens regelmatig.

Gevolgen bij bijstandsfraude

Als u verkeerde of geen informatie doorgeeft aan de RSD, is dat fraude en krijgt u een boete. U moet het geld dat u te veel hebt ontvangen volledig terugbetalen. De boete is maximaal 100% van het fraudebedrag. Heeft u fraude gepleegd van meer dan € 50.000, dan doen wij aangifte bij de officier van justitie. U kunt dan een oproep verwachten om voor de rechter te verschijnen. Wordt u veroordeeld, dan heeft u ook een strafblad.

Bijstandsfraude melden

Heeft u een vermoeden dat iemand in uw omgeving fraudeert? Dan kunt u dit melden.

U kunt dit ook anoniem doen.

Bijstandsfraude meldenexterne-link-icoon

U kunt ook bellen naar RSD de Liemers, telefoon (0316) 279 533. Vraag naar team Handhaving.