Grensoverschrijdend proefproject voor eigen ontwikkeling

29 mei 2024
Nieuws

Inwoners uit de Liemers en uit de regio Emmerich (D), met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben de afgelopen maanden meegedaan aan het RSD-project Op Eigen Kracht. Daarnaast hebben zij aan gezamenlijke activiteiten deelgenomen.

10 inwoners uit de Liemers hebben de afgelopen maanden meegedaan aan het RSD-project Op Eigen Kracht. Het programma bestond uit 16 workshops over allerlei zaken die van invloed zijn op je eigen welbevinden, zoals leefstijl, voeding en financiën. Ook is ingegaan op zaken als cirkel van invloed, comfortzone, stresshantering en waarden en normen. Ook waren er beweegactiviteiten onder begeleiding van een sportcoach. Aan het eind van het programma heeft elke deelnemer haar of zijn plannen voor de toekomst gepresenteerd.

In de gemeente Emmerich konden inwoners aan hetzelfde programma meedoen maar dan in het Duits. Voor de Duitse en Nederlandse deelnemers is twee keer een gezamenlijke activiteit georganiseerd: een beweegactiviteit in Zevenaar en een bezoek aan het poster-/affichemuseum in Emmerich. Ook de Duitse en Nederlandse coaches en medewerkers van RSD de Liemers en het Jobcenter Emmerich hebben elkaar meerdere keren ontmoet.

De resultaten van deze pilot waren erg goed. Deelnemers geven aan door het programma duurzaam beter in hun vel te zitten en meer zelfvertrouwen te hebben. Ze laten dit ook zien door het zetten van concrete stappen richting participatie en soms ook werk. Ook de ontmoeting met de Duitse deelnemers werd als erg leuk en gezellig ervaren. Vanwege deze positieve ervaringen en de goede resultaten, is een vervolg op dit proefproject inmiddels in voorbereiding.

Interreg Deutschland-Nederland

Dit project is (mede) gefinancieerd door de Europese Unie

Logo Interreg - Vlag EU