Van werkervaringsplek naar betaald werk
Na een lange periode van mantelzorg, kwam Ruth (60) in de problemen. Geen inkomen, geen zorgtaken meer, diep verdrietig door het overlijden van haar zus en moeder en daarbij 17 jaar uit het arbeidsproces. Lees het verhaal van Ruth, wat er in 1,5 jaar is gebeurd en hoe het nu met haar gaat.
Ruth klopte, in opdracht van haar bewindvoerder, aan bij de RSD voor een bijstandsuitkering. Nu 1,5 jaar later is ze een gelukkig mens. Ze heeft sindskort een parttime baan in de kinderopvang. LEON-aanbieder Anouk de Valois heeft haar begeleid in dit proces tot waar ze nu staat.
Ervaring genoeg
Voordat Ruth de zorg voor haar moeder en zus op zich nam, had ze veel ervaring opgedaan in de kinderopvang. Ook heeft een lange periode gewerkt als voedingsassistent in het ziekenhuis. Diploma’s had ze nooit behaald, maar ervaring had ze voldoende. In de tijd dat ze zorgde voor haar naasten, verloor ze de aansluiting met de arbeidsmarkt. In de tussentijd is ook het werken in de zorg enorm veranderd. Er zijn veel regels gekomen en je mag niet zomaar, zonder de vereiste papieren, aan de slag.
Daarnaast doet Ruth al meer dan 25 jaar vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen. Ook toen haar kinderen allang van school waren, bleef ze zich inzetten. Drie jaar geleden heeft ze hiervoor een lintje gekregen.
Na het overlijden van haar zus, ging het psychisch bergafwaarts met Ruth. Ze had de zorg voor haar kinderen, maar een echt doel in haar leven had ze niet meer. Toen ze door geldzorgen ook nog een bijstandsuitkering moest aanvragen, was alles teveel.
Hoe verder naar werk
Ruth kwam in contact met Hajiba. Iemand met zoveel ervaring, maar met zoveel problemen, die eigenlijk weer aan het werk moet. Voor Hajiba was het een grote uitdaging. De klantmanagers van de RSD hebben de beschikking over een groot aantal aanbieders in het Leer- en ontwikkelnetwerk. Zij begeleiden RSD-klanten om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Maar iemand met deze complexe problemen, hoe pak je dat aan?
Anouk de Valois is al jaren werkzaam als buddy voor klanten van de RSD. Toen Hajiba met Anouk ging overleggen, was er eerst twijfel bij Anouk. ‘Kan ik Ruth zover krijgen dat ze de stap naar de arbeidsmarkt kan maken?’
Het eerste contact tussen Ruth en Anouk was anderhalf jaar geleden. Anouk heeft haar geholpen met praktische zaken, heeft Ruth gemotiveerd om professionele hulp te zoeken bij een psychiater. Alles met vallen en opstaan. EMDR heeft Ruth geholpen haar verdriet een plaats te geven. Totdat Ruth het genoeg vond om telkens opnieuw met haar verdriet geconfronteerd te worden.
De volgende stap was te onderzoeken waar Ruth nu echt gelukkig van wordt. Werken met kinderen, en bij voorkeur in de kinderopvang. Dat kan toch geen probleem zijn met zoveel ervaring! In overleg met Jan Berkel is gezocht naar een werkervaringsplek. Met als doel te onderzoek wat de belastbaarheid is in uren en waar de vaardigheden zitten van Ruth. Om uiteindelijk te komen tot betaald werk en voldoende uren om uit de uitkering te komen. Wat dat is het andere deel van dit traject waar Ruth blij van wordt.
Werkervaringsplek bij IKC de Carrousel en doorstromen naar Human Kind
Ruth kon aan de slag bij IKC de Carrousel, als klasse-ondersteuner in het basisonderwijs. Omdat Ruth al vrijwilligerswerk doet bij het IKC moesten er goede afspraken gemaakt worden. Bij een werkervaringsplek krijg je geen vergoeding, maar het is beslist geen vrijwilligerswerk. Jan en Anouk hebben gelukkig goede afspraken kunnen maken. Binnen het IKC wordt samengewerkt met Human Kind. Daar viel Ruth op bij de leiding. Er was plek voor een betaalde parttime baan op de locatie van Human Kind in Westervoort. Ruth werkt daar sinds half juni als assistent kinderopvang. Ruth is ondersteunend aan de leiding. Ze heeft hiervoor geen diploma’s nodig. Haar werkzaamheden bestaan uit kinderen eten geven en verschonen, de was, schoonmaak en boodschappen doen. Ruth werkt 4 dagen: 2 dagen per week werkt ze met baby’s, de andere 2 dagen met peuters. ‘Ik kan genieten van die mollige baby’s en de peuters die hun hart laten spreken,’ zegt Ruth.
‘Ik word weer vrolijk wakker en stap elke ochtend blij op de fiets om weer aan het werk te gaan. Ik ben er thuis weer voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik weet nu dat je veel kunt bereiken als je goed in je vel zit!!’
‘Het proces waar Ruth doorheen is gegaan, laat zien dat er kansen zijn voor mensen die stappen willen zetten. Door eenvoudige hulp bieden, bij op het oog simpele dingen, maak je het verschil. Vooral door het samen te doen, kom je tot resultaat. Voor mij is de omslag van hoe Ruth de eerste keer binnenkwam en hoe ze nu de RSD verlaat, de stimulans om dit te doen,’ aldus Anouk. ‘Daarnaast heeft Ruth haar hart liggen bij een kansberoep in de zorg. Dat heeft haar kansen om terug te keren op de arbeidsmarkt zeker vergroot.’
Hajiba: ‘Ik ben super blij voor Ruth. Ik zie haar nog, bijna 2 jaar geleden, de spreekkamer binnenkomen met een verdrietige uitstraling en een hoop ellende. De motivatie om iets te ondernemen, was er niet. Het liefst wilde ze met rust gelaten worden om haar verdriet en problemen te kunnen verwerken. Het enige wat zij mooi vond was haar vrijwilligerswerk op de basisschool. Ze genoot toen, en nu nog steeds, van alle aanwezigheid van deze onschuldige kinderen op school met wie zij leuke dingen onderneemt.
Nu bijna 2 jaar later zie ik een vrolijke en een gelukkige klant die dankbaar is voor de hulp die zij heeft gehad. En hier doen wij het samen voor☺☺☺.’
Werkgever: Human Kind Westervoort
Klantmanagers: Hajiba Rhandi, Jan Berkel
LEON-aanbieder: Anouk de Valois