Important message

Vanaf 1 oktober stoppen de Tozo-steunmaatregelen. Heeft u vragen of hulp nodig bij het voortzetten van uw bedrijf, hulp bij schulden of het aanvragen van een uitkering. RSD de Liemers kan u ondersteunen

Klantenmap Participatiewet

Hulp voor mensen met een arbeidsbeperking

De RSD heeft een aantal voorzieningen die speciaal bedoeld zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.

Wat is een arbeidsbeperking

Het is mogelijk dat u door een beperking minder productief bent, omdat u minder snel werkt of meer begeleiding nodig heeft. Het is ook mogelijk dat u in een uur wel evenveel kunt doen als iemand zonder beperking, maar dat u per dag of per week slechts een aantal uur kunt werken.
Hierdoor kunt u mogelijk niet zelfstandig het wettelijk minimumloon verdienen.

Als het UWV dit ook vindt, heeft u recht op een jobcoach en kan uw werkgever in aanmerking komen voor een loonkostensubsidie.

Loonkostensubsidie

U ontvangt voor uw werk een volledig loon voor het aantal uren dat u werkt. Uw werkgever krijgt van de RSD een subsidie ter vergoeding van de uren dat u minder productief bent.

Jobcoaching

Heeft u en/of uw werkgever begeleiding nodig op de werkvloer vanwege uw beperking, dan kunt u een jobcoach aanvragen bij de RSD, die u helpt om goed en prettig te werken. Samen met de RSD wordt bepaald wie uw jobcoach wordt en voor hoeveel uren per maand.

Nieuw beschut

Heeft u zoveel begeleiding of aanpassingen op de werkvloer nodig, die een gewone werkgever niet kan bieden, dan komt u mogelijk in aanmerking voor beschut werk. Als UWV dit ook vindt, krijgt u door de RSD een werkplek aangeboden. Hier kunt u op eigen tempo eenvoudige taken uitvoeren. U krijgt hierbij begeleiding en een volledig loon voor het aantal uren dat u werkt.

De individuele studietoeslag

Deze toeslag is bedoeld voor studenten die door een beperking onvoldoende kunnen bijverdienen naast hun studie. Als u een Ioaw- of Ioaz-uitkering ontvangt, is dit voor u niet van toepassing.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze toeslag zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U volgt een opleiding en ontvangt studiefinanciering of tegemoetkoming in de studiekosten.
  • U heeft geen/weinig vermogen.
  • U bent niet in staat om voldoende bij te verdienen.