Important message

Vanaf 1 oktober stoppen de Tozo-steunmaatregelen. Heeft u vragen of hulp nodig bij het voortzetten van uw bedrijf, hulp bij schulden of het aanvragen van een uitkering. RSD de Liemers kan u ondersteunen

Klantenmap Participatiewet

Begeleiding bij het vinden van werk

Als u ondersteuning nodig hebt bij het vinden van een baan, zal uw contactpersoon u hierbij helpen. Hierbij wordt gekeken naar uw mogelijkheden, werkervaring en opleiding. De afspraken die u maakt met uw contactpersoon worden opgenomen in een officiële brief. Wij noemen dit een plan van aanpak.

Welke ondersteuning?

Wij kunnen u op de volgende manieren ondersteunen:

 • persoonlijke begeleiding
 • een sollicitatietraining
 • een taalcursus
 • een werkervaringsplek
 • een proefplaatsing
 • de RSD app

De RSD app

De RSD heeft een eigen app, bedoeld voor mensen die een uitkering ontvangen van de RSD. In de app vindt u informatie over: 

 • vacatures
 • werkervaringsplekken
 • projecten
 • betaaldatums van de uitkering
 • contactgegevens

U kunt deze app downloaden in de appstore, door te zoeken op ‘mijnrsd’.

Vacatures zijn betaalde banen voor mensen die meteen aan het werk kunnen. Een proefplaatsing is een periode van maximaal 3 maanden met behoud van uitkering, wat overgaat in een betaalde baan. Werkervaringsplekken zijn ontwikkelbanen met behoud van uitkering. Deze zijn bestemd voor mensen die nog een extra stapje nodig hebben voordat zij naar een betaalde baan kunnen.

Reiskosten

Wanneer u een traject volgt met toestemming van de RSD en u beschikt niet over een fiets, dan kunt u maximaal 3 maanden een leenfiets krijgen. Als fietsen voor u niet mogelijk is, worden de reiskosten van een ander vervoersmiddel mogelijk vergoed. U kunt een reiskostenvergoeding aanvragen via de website of bij uw klantmanager.

Bedraagt de reisafstand meer dan vier kilometer enkele reis, dan kunnen de reiskosten van de volledige reisafstand worden vergoed. De reiskostenvergoeding voor de auto, scooter of fiets is € 0,19 per kilometer. Hierbij wordt rekening gehouden met de goedkoopste route.

Reist u met openbaar, dan krijgt u de volledige reiskosten vergoed.

De reiskostenvergoeding wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.

Vrijwilligerspremie

Verricht u vrijwilligerswerk voor tenminste 8 uur per week en bent u ouder dan 27 jaar, dan krijgt u mogelijk een vrijwilligersvergoeding. U kunt een vrijwilligersvergoeding aanvragen via de website of bij uw klantmanager.

Het aanvraagformulier vindt u op onze website.

De vrijwilligerspremie bedraagt € 15 per maand. Deze vergoeding wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.

Uitstroompremie

Vind u werk en hoeft u daardoor geen uitkering meer te ontvangen voor minimaal 6 maanden, dan krijgt u mogelijk een uitstroompremie van € 500. U ontvangt de 1e € 250 bij beëindiging van de uitkering. De 2e € 250 wordt aan u betaald wanneer u na 6 maanden nog steeds werkzaam bent en geen (aanvullende) uitkering van ons heeft ontvangen.

Voor deze premie moet u ouder zijn dan 27 jaar. U ontvangt de uitstroompremie maximaal één keer per drie jaar.

Jongerenloket

In de RSD is ook een jongerenloket. Hier kunnen alle jongeren tot 27 jaar terecht met vragen over de volgende onderwerpen:

Opleiding

Om meer kans te maken op een baan is het belangrijk dat u een diploma hebt op minimaal Havo-, VWO- of een Mbo 2 niveau. Wanneer u van school bent gegaan zonder diploma of wilt terug naar school, dan kan uw contactpersoon samen met u kijken welke opleiding het beste bij u past.

Studiefinanciering

Als u gaat studeren, kunt u vaak gebruik maken van studiefinanciering. Wanneer u meer wilt weten over studiefinanciering dan kunt u ook terecht bij het jongerenloket.

Werk

Als het niet lukt om zelf een baan te vinden, kan uw contactpersoon u helpen door het geven van tips en adviezen. Daarnaast kunt u ook worden begeleid bij het maken van een goede CV, sollicitatiebrief en het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Ook kunnen we u voordragen op vacatures.

Doorverwijzing

Wanneer u vragen heeft die niet beantwoord kunnen worden door uw contactpersoon, verwijst hij/zij u door naar een organisatie die uw vragen wel kan beantwoorden.