Important message

Door de aangepaste coronamaatregelen zijn de RSD-balies op maandag t/m vrijdag alleen in de ochtend geopend van 08.30 – 12.30 uur. De RSD is telefonisch bereikbaar op maandag t/m donderdag van 08.30 – 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 – 12.30 uur. U kunt ook een mail sturen naar info@rsddeliemers.nl.

Amerikaanse 500-ponder gevonden voor Turmac Cultuurfabriek

22 november 2021
Op maandagochtend 22 november is een explosief op het voorterrein van de Turmac Cultuurfabriek aangetroffen. Het gaat om een Amerikaanse brandbom 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) is ter plaatse om onderzoek te doen. Vanwege onderzoek was de Kerkstraat tijdelijk afgesloten. Uit veiligheidsredenen zijn alle bewoners van de Kerkstraat verzocht om binnen te blijven. De Turmac Cultuurfabriek is tijdelijk ontruimd geweest.

Werkzaamheden voorterrein Turmac Cultuurfabriek

Op dit moment vinden er herinrichtingswerkzaamheden plaats op het voorterrein van de Turmac Cultuurfabriek. Het explosief is vandaag ontdekt tijdens graafwerkzaamheden. De werkzaamheden zijn per direct stilgelegd.

Vliegtuigbom

De Amerikaanse brandbom is op dit moment gestabiliseerd en daarmee is de situatie veilig. Er zijn maatregelen getroffen en de plek is afgezet om de veiligheid te waarborgen. De Turmac Cultuurfabriek is weer toegankelijk. De hoofdingang is tijdelijk niet toegankelijk. Bezoekers en werknemers kunnen gebruikmaken van de ingang aan de zijde van de woonwijk Enghuizen.

De gemeente Zevenaar en de EODD maken samen een plan om de bom te ontmantelen. Op dit moment is nog niet precies duidelijk op welke termijn dit precies gaat gebeuren.